24. október - Deň migrácie rýb

Milé deti,

iste ste už počuli o sťahovaní vtákov, ale o putovaní rýb ste možno nepočuli.. Robia to hlavne preto, aby nakládli vajíčka (tzv. ikry) a zachovali tak svoj rod.

Predstavíme Vám veľmi nezvyčajnú rybu, ktorá pochádza ešte z obdobia dinosaurov. Volá sa Vyza veľká (lat. Huso huso) a je to najväčšia ryba, ktorá kedy vplávala do rieky Dunaj. Dosahovala až 8 metrov a mohli ju tu vidieť na jeseň, kedy sem prišla zo svojej domoviny – ďalekého Čierneho mora. Nakreslil som Vám ju, aby ste si mohli živo predstaviť, aká bola veľká.

Vyza veľká bola ozajstná „Dunajská kráľovná“ a všetci obyvatelia rieky si ju vážili. Putovala tisícky kilometrov proti prúdu rieky a domov – do mora sa vracala až na jar. Podľa starých rybárov bola táto „migrácia“ taká silná, že vydula hladinu rieky a rybám bolo vidno chrbty s ich kostenými štítkami. Poslednú vyzu videli na území Slovenska v roku 1957.

Dnes už len dožíva v Čiernom a Kaspickom mori  -  vymiera, lebo ľudia premenili veľké európske rieky na nedobytné pevnosti, a tak im odrezali  prístup k vlastným príbytkom a potrave.

Október 24. - Halmigrációs nap

Kedves gyerekek,

lehet, hogy hallottatok a madarak vándorlásáról, de nem biztos, hogy hallottatok a halak vándorlásáról. Azért vándorolnak, hogy tojást rakjanak (ún. ikrát), és fen tartsák a fajukat. Bemutatunk nektek egy nagyon szokatlan és érdekes halfajt, amely az őslények korából maradt itt.

Óriás vizának hívják (latinul: Huso huso), és ez a legnagyobb hal, amely valaha a Dunába úszott. Elérte a 8 métert, és ősszel lehetett errefelé látni, amikor hazájából - a távoli Fekete-tengerről - ide érkezett. Lerajzoltuk, hogy élénken el tudjátok képzelni, milyen nagy is volt. Az óriás viza az igazi „Duna királynője” volt, és a folyó minden lakója tisztelte. Több ezer kilométert tett meg felfelé úszva a folyón és vissza a tengerbe ahova csak tavasszal tért vissza. A régi halászok szerint ez a vándorlás olyan erős volt, hogy  felfodrozta a folyót, és látták a csontlemezeket a halak hátán. Az utolsó óriás vizát Szlovákiában 1957-ben látták.

Ma már csak a Fekete- és a Kaszpi-tengerben él – kihalóban van, mert az emberek a nagy európai folyókat bevehetetlen erődökké alakították át, ami megakadályozza, hogy visszatérhessenek az otthonukba és élelemhez jussnak.

Súťaž - verseny

Uhádni, ktorá silueta patrí vyze veľkej?

Találd ki, melyik sziluett tartozik az óriás vizához?

Svoje odpovede posielajte na e-mailovú adresu CVČ: centrum.sturovo@gmail.com.

Tí, čo správne odpoviete,  získate zaujímavú cenu.

Vaše CVČ

A válaszaitokat küldjétek el a SZIK e-mail címére: centrum.sturovo@gmail.com.

Azok, akik helyesen válaszolnak érdekes díjat kapnak.

A SZIK csapata